بر اساس ماده۱۲ قانون صنفی کشور افراد صنفی موظفند قبل از تأسیس هر نوع واحد صنفی یا اشتغال به کسب و حرفه، نسبت به اخذ پروانه کسب اقدام کنند.
بر اساس ماده ۱ آیین نامه اجرایی نحوه صدور و تمدید پروانه کسب (موضوع ماده ۱۲ قانون نظام صنفی)، پروانه کسب مجوزی است که به منظور شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه بصورت دائم (برای مدت پنج سال) به فرد یا افراد صنفی برای محل مشخص صادر می گردد.
مراحل صدور پروانه کسب
دریافت پروانه کسب از طریق وب سایت درگاه ملی مجوزها به آدرس mojavez.ir انجام میپذیرد.
برای دریافت پروانه کسب مورد نظر، اول باید در نوار جستجوی ir.mojavez صفحه راهنمای کسب وکار مورد نظرتان را پیدا کنید.بهتر است کلمه اصلی نام کسب وکار را جستجو کنید.در نتیجه جستجو در درگاه ملی، نام رسته های مرتبط با نام جستجو شده ، نشان داده میشود. ذیل نام عنوان کسب وکار، دکمه صنفی را فشار دهید و به صفحه “راهنمای دریافت مجوز” منتقل شوید. آنجا شرایط، مدارک، هزینه و زمان لازم برای صدور آن نوشته شده. خوب شرایط را مطالعه کنید، اگر همه شرایط و مدارک را داشتید و تصمیم تان را گرفتید، دکمه درخواست مجوز را بزنید.
۱- با فشردن دکمه درخواست مجوز، به “پنجره خدمات دولت هوشمند” منتقل میشوید و آنجا شماره همراه و کدملی تان را باید بنویسید تا احراز هویت شوید. این احراز هویت، حدود یک دقیقه طول میکشد. بعد از احراز هویت، برمیگردید به درگاه ملی.باید اسمتان بالای سایت نشان داده شود.
۲- دکمه درخواست مجوز را پس از انتخاب کسب و کار مورد نظر بزنید و پس از مطالعه و تایید شرایط به صفحه استعلام ها هدایت میشوید.
3- اولین استعلام مربوط به کد پستی محل کسب میباشد که باید کد پستی دقیق را اقبلا از سایت اداره پست دریافت نموده و در این قسمت وارد نمایید که بصورت اتوماتیک آدرس مطابق با کد پستی وارد شده نمایش داده میشود.
4- مرحله بعد استعلام مربوط به ثبت احوال میباشد که باید سریال کارت ملی یا کد رهگیری قبض درخواست کارت ملی را وارد نمایید.
5- مرحله بعد پرداخت مربوط به تاییدیه کد پستی و دریافت کد تایید از طریق پیامک میباشد .مامور پست محل مربوط به کسب و کار، طی دو روزکاری به محل مراجعه مینماید تا وجود آن محل و حضور شما در آنجا را تایید کند. کد تایید پیامک شده را حتما باید به مامور پست ارائه نمایید ؛چون اگر مامور پست، حضور شما درمحل را احراز و تایید نکند، درخواست مجوزتان ثبت نخواهد شد.
6-مراحل بعدی استعلام ها مربوط به تطابق پرونده مالیاتی و استعلام بدهی مالیاتی میباشد. لازم است در سایت اداره دارایی به آدرس my.tax.gov.ir ثبت نام و کد رهگیری دریافت نمایید و در این مرحله کد رهگیری را وارد نمایید و منتظر پاسخ استعلام ها باشید. توجه داشته باشید نام و رسته کسب و کار مورد نظر را با دقت و صحیح انتخاب نمایید تا در زمان محاسبه مالیات با مشکل مواجه نشوید.
7- استعلام بعدی مربوط به نظام وظیفه میباشد.
8- پس از تایید نظام وظیفه نوبت استعلام پلیس اماکن است، لازم است قبل از رسیدن به این مرحله در سایت پلیس من به آدرس police-man.ir وارد شده و درخواست استعلام را ثبت کرده باشید و کد ده رقمی تایید برای شما پیامک شده باشد. کد دریافت شده را وارد کنید.
9-استعلام بعدی مربوط به گذراندن دوره آموزش اصناف در سایت ahkamtejarat.ir و قبولی در دوره میباشد که باید زودتر این دوره را طی و گواهی را دریافت نموده باشید.
10- استعلام بعد مربوط به عدم محکومیت مالی می باشد.
11- و استعلام آخر، استعلام وضعیت ایثارگری است.
12- پس از طی شدن این مراحل، درخواست صدور پروانه کسب به مرجع تخصصی که سایت دبیرخانه هیات عالی نظارت بر سازمان های صنفی کشور به آدرس novin.iranianasnaf.ir ارجاع میشود که وارد این سایت شده و مدارک خواسته شده را بارگزاری مینمایید.زمان بارگزاری مدارک، خیلی دقت کنید همه فایلها کامل و خوانا باشد و هرگز اطلاعات غلط ندهید تا مرجع صادرکننده مدرکتان را رد نکند. قبل از رفتن به درگاه تخصصی، بهتر است همه مدارک اعلام شده را تهیه و آماده کنید چون آنجا فقط 24 ساعت برای ثبت اطلاعات و بارگزاری مدارک خواسته شده مهلت دارید.
13- پس از تایید مرجع صادر کننده لازم است طی 24 ساعت نسبت به پرداخت هزینه صدور پروانه کسب از طریق لینک ارسال شده اقدام نمایید.
14- بعد از پرداخت هزینه، پروانه کسب الکترونیکی شما صادر میشود و مجوزتان بصورت فایل، در کارپوشه تان در درگاه ملی ارسال میشود. هر مجوز، یک شناسه یکتا (code QR )دارد که صاحب، نشانی و اعتبار مجوز را نشان میدهد.
مدارک لازم برای صدور پروانه کسب
۱- اصل سند مالکیت و یا اجاره نامه (دارای تاریخ معتبر) به نام متقاضی.
۲- دریافت گواهی کد پستی از اداره پست.
۳- گذراندن دورههای آموزشی احکام تجارت و کسب و کار برای افراد زیر 70 سال.
۴- اصل کارت ملی جدید برای اتباع ایرانی و گذرنامه و پروانه کار برای اتباع خارجی
5- اصل کارت پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم یا پزشکی یا گواهی اشتغال به تحصیل برای آقایان کمتر از پنجاه سال سن.
تبصره: حداقل سن برای دریافت پروانه کسب هجده سال میباشد.
6- ثبت نام کد اقتصادی در سایت اداره دارایی و دریافت کد رهگیری .
۸- اصل آخرین مدرک تحصیلی(افرادی که فاقد مدرک تحصیلی هستند نیاز به ارائه آن ندارند).
۹- گواهی سازمان فنی و حرفه ای برای رشته های تخصصی(تعمیر ساعت و …) برای متقاضی یا حضور یک نفر واجد شرایط شاغل در واحد صنفی .